Stațiunea balneoclimaterică Baile Felix

under-title-baile-felix

Stațiunea Baile Felix este situată în partea de nord-vest a României, în județul Bihor, la o distanță de circa 9 KM de Oradea. La dispoziția turiștilor întreg anul, stațiunea balneoclimaterică Baile Felix oferă condiții de relaxare, vacanță, odihnă și recuperare. Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Facilitățile existente în această stațiune permit tratarea cu succes a reumatismului și afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare.

Efectele benefice ale apelor termale

Efectele benefice ale apelor termale din Baile Felix sunt folosite pentru următoarele afecțiuni:
– Afecțiuni reumatismale inflamatorii
– Afecțiuni reumatismale degenerative
– Afecțiuni reumatismale abarticulare
– Afecțiuni post-traumatice
– Afecțiuni neurologice periferice
– Afecțiuni neurologice centrale
– Afecțiuni ginecologice
– Afecțiuni asociate (boli de nutritie si metabolism, boli endocrine).

Pensiunea Laura Sanmartin Baile Felix
Pensiunea Laura Sanmartin Baile Felix Pregatiri

Efectele benefice oferite de apele termale

Efectele benefice oferite de apele termale pentru anumite afecțiuni pot fi dăunătoare și contraindicate pentru alte afecțiuni. Aceste afecțiuni sunt:
– Boli infecto-contagioase
– Boli venerice
– Tumori maligne
– Hemoragii
– Boli psihice

Pensiunea Laura Sanmartin Baile Felix Pregatiri

Nymphaea lotus

Nymphaea lotus (nufăr termal) reprezintă unicul caz în care o specie de plantă tropicală trăiește spontan într-o climă temperată în Rezervația Naturală “Pârâul Peţea” din stațiunea Baile 1 Mai aflat la circa 3 km de Baile Felix. Nufărul alb poate fi văzut în stațiunea balneoclimaterică Baile Felix, fiind una dintre atracțiile zonei.
Pe lângă nuferi, care au fost aduși din Baile 1 Mai, în lacurile artificiale termale din Baile Felix se găsesc cateva specii de lotus. Aceste specii de lotus au fost aclimatizate, fiind aduse din India si Pakistan – Nelurnuncifera, Africa – Nymphea zanzibarena, Asia si Africa – Aeibornia crasepis.

Pensiunea Laura Sanmartin Baile Felix Nuferi

Stațiunea balneoclimaterică Băile 1 Mai

under-title-baile-1mai

Localitatea Băile 1 Mai este situată la 8 km de Oradea, la 140 de metri altitudine în valea pârâului Peţa, la poalele Dealurilor Pădurii Craiului.
În staţiunea staţiunea Băile 1 Mai se găseşte – Rezervaţia Naturală „Lacul cu Nuferi – Pârâul Peţea”, care este singurul loc din Europa unde creşte din terţiar până în zilele noastre nufărul tropical (nimphaea lotus var. thermalis – relict glaciar). Egiptul este al doilea loc în lume unde datorită unor condiţii climatice similare această specie a supravieţuit natural răcirii climei din cuaternar.
La 3 km de Stațiunea Băile 1 Mai veți putea admira platoul carstic al zonei Betfia – rezervație palenontologică, fenomen unic întregit de avenul cu o adâncime de 86 m denumit și Craterul de la Betfia. Faunele fosile au fost descoperite în sedimentele acestei foste peșteri și în alte cateva puncte, unde s-au acumulat așa numitele argile roșii sau terra rosa.
În stațiunea Băile 1 Mai se găsesc numeroase izvoare cu apă termală care sunt indicate în tratarea afecţiunilor reumatice degenerative. Apele termale au o temperatură de 42o C, bicarbonatate uşor, radioactive, sulfatate, calcice, sodice şi silicioase. Bioclimatul este sedativ, de cruţare, iar nămolul este sapropelic.

Pensiunea Laura Sanmartin Baile 1 Mai Nuferi

Instalaţii şi proceduri de tratament:

– Instalaţii de băi calde cu apă minerală la cadă şi în bazine
– Instalaţii pentru împachetări cu parafină
– Instalaţii pentru fizioterapie (hidro şi electroterapie)
– Instalaţii pentru inhalaţii şi aerosoli
– Sală de cultură fizică medicală şi masaj

Pensiunea Laura Sanmartin Baile 1 Mai Nuferi

Indicaţii terapeutice:

– Afecţiuni ale aparatului locomotor (reumatismale degenerative, inflamatorii, abarticulare, posttraumatice)
– Afecţiuni ginecologice
– Afecţiuni funcţionale ale sistemului nervos central şi periferic
– Boli ale aparatului cardiovascular
– Gastrite cronice
– Hepato-colecistite cronice
– Litiaze renale.

Pensiunea Laura Sanmartin Baile 1 Mai Rezervatia Petea

Pensiunea Laura

under-title-pensiune

Pensiunea se afla în imediata apropiere a două cunoscute stațiuni: Baile Felix și Băile 1 Mai. În mai puțin de 10 minute mers pe jos puteți ajunge să vă relaxați în bazinele cu apă termală sau să petreceți clipe placute într-o atmosferă prietenoasă, de vacanță.

Localitatea Sânmartin se află la 6 km de Oradea, pe drumul național E79, spre Beiuș. Cu trenul puteți ajunge până în gara Oradea, iar mai departe se pot folosi mijloacele de transport în comun până în Sânmartin.

Cursele aeriene sunt deservite de aeroportul din Oradea. De aici se pot folosi mijloacele de transport în comun sau taxiurile.

Oradea

under-title-oradea

Oradea, municipiul reşedinţă de judeţ al Bihorului, este unul dintre importantele centre economice, sociale şi culturale din NV României, păstrându-şi aceste caracteristici de-a lungul istoriei. Oraşul este situat pe malurile râului Crişul Repede, amplasat între dealurile care despart Câmpia Crişanei şi terminaţiile cu aspect deluros ale Munţilor Apuseni .

Aflat la aproximativ 10 km de Borş, cel mai mare punct de frontieră la graniţa de vest, municipiul Oradea se află pe locul al zecelea ca mărime între oraşele României.

Prima atestare documentară a urbei a fost consemnată în anul 1113 într-o diplomă a abaţiei benedictine din Zobor. Contextul în care este menţionat întâia oară toponimul Oradea (Varadinum) a fost pricinuit de incursiunile repetate şi distrugătoare ale prinţului morav Svatopluk, în calitatea sa de aliat al împăratului german Henric al IV-lea, asupra unui număr însemnat din aşezările de pe Valea Vahului şi a Nitrei (din Slovacia de azi).

Atracții turistice importante în Oradea :

Teatrul Regina Maria

Teatrul Regina Maria este o instituţie de cultură cu o veche tradiţie în care se susţin spectacole în limbile română şi respectiv maghiară. Spectacolele sunt asigurate de trupele profesioniste de teatru „Iosif Vulcan” şi „Szigligeti” (deservite de un număr de 75 persoane, actori, regizori, scenografi). Spectacolele se desfăşoară atât în sala principală, care are 650 de locuri cât şi în sala Studio, aflată în imediata vecinătate a Teatrului şi care are 50 de locuri.

Pensiunea Laura Sanmartin Oradea Teatru Exterior
Pensiunea Laura Sanmartin Oradea Muzeul Tarii Crisurilor

Muzeul Ţării Crişurilor

Muzeul Ţării Crişurilor este unul din marile complexe muzeale ale României. Această unitate cultural-ştiinţifică deţine peste 300.000 de exponate vizibile şi active, însă în „custodia” sa se găsesc peste 900.000 unităţi de evidenţă, care formează un patrimoniu cultural şi intercultural de o valoare spirituală şi materială inestimabilă. El funcţioneză cu patru secţii (ştiinţe naturale, istorie, etnografie, artă) şi trei filiale: Muzeul memorial „Iosif Vulcan”, Muzeul memorial „Ady Endre” şi Casa memorială „Aurel Lazăr”.
Astăzi muzeul, după 110 ani de existență continuă, se află în curs de mutare în Palatul fostei Garnizoane de la Oradea, în urma retrocedării Palatului Baroc Episcopiei Romano-Catolice.

Pensiunea Laura Sanmartin Oradea Muzeul Tarii Crisurilor

Muzeul Memorial “Iosif Vulcan”

Muzeul Memorial “Iosif Vulcan” funcţionează în clădirea care a găzduit, între anii 1896-1906, locuinţa lui Iosif Vulcan şi redacţia revistei „Familia” (str. Iosif Vulcan nr. 16). Iosif Vulcan a înfiinţat în 1865 revista „Familia”, cu scopul de a răspândi cultura română în Transilvania. În revista Familia a debutat, în 1866, Mihai Eminescu.

Pensiunea Laura Sanmartin Oradea Casa Memoriala Iosif Vulcan
Pensiunea Laura Sanmartin Oradea Turnul Primariei

Turnul Primăriei

Clădirea Primăriei a fost ridicată în doi ani, între februarie 1902 – octombrie 1903. Turnul Primăriei se află în aripa dinspre strada Tudor Vladimirescu a clădirii şi are o înălţime de aproape 50 m. Este prevăzut cu 4 nivele principale, dintre care trei de panoramă.
La nivelul I se află mecanismul orologiului – numit „ceasul mamă”. Orologiul de la cota cea mai înaltă cântă la ore fixe „Marşul lui Iancu” şi a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904 de către un lăcătuş ceasornicar pe nume Mezey Dezső.
Nivelul al II-lea prezintă o panoramă de la 33,85 m. În „File din istoria pompierilor bihoreni” vol. II, editat în anul 2001, se specifică faptul că, în 1904, se mută în turnul noii clădiri a Primăriei punctul de observare a incendiilor pentru oraş, care anunţa prin bătăi în clopot, în funcţie de zona în care izbucnea incendiul – Oraşul Nou 2 bătăi, Vest Olosig 3 bătăi, Est Olosig 4 bătăi, Velenţa 5 bătăi şi Velenţa Sud 6 bătăi. În turnul de observare, pe timp de zi se arbora un drapel roşu pe direcţia în care a izbucnit incendiul, iar noaptea se aprindea un reflector electric.
Nivelul al III – lea, aflat la 40,25 m, are montat pe parapetul balconului mai multe ciocane uriaşe funcţionale, care bat de câte trei ori la fiecare sfert de oră.
Nivelul al IV- lea oferă posibilitatea observării în detaliu a obiectivelor turistice din zona centrală a oraşului cu ajutorul unui telescop. Accesul la acest nivel se poate face într-un număr de 5 persoane datorită spaţiului limitat.

Pensiunea Laura Sanmartin Oradea Turnul Primariei

Cetatea Oradea

Cetatea Oradea reprezintă un monument arhitectonic din România, una dintre puținele cetăți utilizate și în prezent. Se spune despre cetate că nu putea fi cucerită din cauza vastelor rețele subterane de legături cu exteriorul. Șanțul cu apă al cetății era umplut în caz de asediu cu apă termală (prin aducțiuni) din râul Peța. În prezent, în incinta cetății funcționează Facultatea de Arte Vizuale a Universității din Oradea.

Pensiunea Laura Sanmartin Oradea Cetate
Pensiunea Laura Sanmartin Oradea Parcul Cetatii

Legenda trădării

Se povestește că după căderea Budei sub turci, în 1540, aceștia au forțat cucerirea cetății Oradea, considerată poarta de vest spre Transilvania.
Cetatea, apărată ca o vrajă de apele veșnic calde ale Peței, era de necucerit! Steaua protectoare a cetății a strălucit până în anul 1660, când Ali, pașa de Timișoara, și-a jurat să cucerească mica fortificație cu orice preț. A venit cu oaste mare, cei 45.000 de turci împânzind dealurile orașului. 46 de zile de lupte au pus la grea încercare garnizoana celor 850 de apărători ai cetății. Sute de săteni au căzut atunci prizonieri în mâinile otomanilor. Totuși, cetatea rezista! Părea că deznădejdea îi cuprindea pe turci, căci nu reușeau în niciun chip să afle secretul vrăjii nemaivăzute care-i proteja zidurile. Până în ziua în care soția morarului, singura care știa secretul, a aflat că fiii ei au fost prinși de turci. Înnebunită de durere, a hotărât să facă orice ca să-i salveze. Așa a ajuns să trădeze Cetatea, spunându-le turcilor pe unde să sape pentru a deschide zăgazurile de evacuare a apei care umplea marele șanț din jurul zidurilor de apărare. Și așa, la 27 august 1660, cetatea a capitulat. Începea era dominației turcești.

Pensiunea Laura Sanmartin Oradea Parcul Cetatii